Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ατομική βόμβα στη Δημόσια Υγεία



"Το 70% των γιατρών που στηρίζει το ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια έχει «γεράσει» βιολογικά και επαγγελματικά και περιμένει την αναγκαστική συνταξιοδότησή του" (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=734940).
Σε 3-5 χρόνια, είναι φανερό πως η Δημόσια Υγεία θα αντιμετωπίσει κατάσταση παρόμοια της ατομικής βόμβας, όταν όλοι αυτοί που μπήκαν στο ΕΣΥ την δεκαετία '90 (οι περισσότεροι δηλαδή), με δεδομένο το ηλικιακό χάσμα όσων θα απομείνουν, θα συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία πλέον των 67 ετών!!!
Η απουσία έμπειρων και εξειδικευμένων από το ΕΣΥ, που θα προκύψει, θα αποκαλύψει την εγκληματική παραμέληση διορισμών νέων γιατρών τη δεκαετία του 2000-2010. Νέων γιατρών που μέσα στην επόμενη δεκαετία, μαζί με την νέα γνώση που είχαν, αφ' ενός θα έφερναν την άνοιξη στην Νοσοκομειακή Ιατρική, αφ' ετέρου θα αποκτούσαν την απαραίτητη εμπειρία για την αντιμετώπιση των βαριών και έκτακτων περιστατικών της εφημερίας. Εμπειρία που αποκτάται μόνο με την παρουσία τους στην εφημερία, στο χειρουργείο και την κλινική, μαζί με τους παλιότερους και έμπειρους γιατρούς.
Αυτή η διαδικασία έχει σταματήσει παντελώς, εδώ και πολλά χρόνια.
Οι αλχημείες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ιατρικό δυναμικό, αντιμετωπίζει μόνο την ανάγκη παρουσίας μιας "άσπρης μπλούζας" στο νοσοκομειακό χώρο και όχι την πραγματική αναπλήρωση και επαναστελέχωση του ΕΣΥ.
Παρατασιακοί ειδικευόμενοι, παρατασιακοί νέοι ειδικευμένοι, επί θητεία συμβασιούχοι και άλλα νομικά τερτίπια, στοχεύουν στην χαμηλού οικονομικού κόστους κάλυψη των κενών, χωρίς να δημιουργούν προϋποθέσεις αντιμετώπισης του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στην Δημόσια Υγεία τα επόμενα 3-5 χρόνια που θα αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών του ΕΣΥ.
Βέβαια αρκετοί νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, εντάσσονται στα εκεί συστήματα και αποκτούν εμπειρία και θα μπορούσε νάναι μια καλή δεξαμενή. Με τις αμοιβές όμως στο ΕΣΥ να μην ξεπερνούν τα 1500€, ενώ έξω παίρνουν 3-5.000€, δεν υπάρχουν ελπίδες επανόδου στην Ελλάδα. (http://www.healthreport.gr - Ιδού οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ με το ειδικό μισθολόγιο!)
Το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας (βουλευτές-υπουργοί) έχει διαφορετικά ιεραρχήσει τις ανάγκες και αμείβει ιδιαίτερα παχυλά τους εαυτούς τους, τους υπαλλήλους της Βουλής, τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ κλπ. Με τους γιατρούς θα ασχολείται τώρα;;;;;;
Υ.Γ. Οι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του ιδιωτικού νοσοκομειακού τομέα, να είναι απόλυτα βέβαιοι, πως κανένας άλλος πλην του κράτους δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της εφημεριακής κάλυψης του έκτακτου περιστατικού και των υγειονομικών αναγκών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου