Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΙΟΛΑΣ: Πανελλαδικής εμβέλειας Πολιτιστικό τοπόσημο



Αγία Παρασκευή 31.5.2014
Φίλες και Φίλοι

Καλώς ήλθατε στην Θεατρική Παράσταση «Αλέξανδρος Ιόλας» του Χριστόφορου Αντωνιάδη, που διοργανώνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στην μεγάλη αίθουσα εκθέσεων της Βίλας και που δέχεται για πρώτη φορά το κοινό μετά τον θάνατο του Ιόλα.
Όπως αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου του Δήμου, η σημαντική αυτή παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται αφ’ ενός για να ξανα-γνωρίσουμε τον Αλέξανδρο Ιόλα και αφ’ ετέρου να συμβάλουμε στην διάσωση της Βίλας και του κτήματος ΙΟΛΑ. Και για μεν τον πρώτο σκοπό τα είπε όλα η παράσταση και ο κ.Σταθούλης, για τον δεύτερο λόγο θα πω δυο λόγια.
Περιδιαβαίνοντας την βίλα, διαπιστώνουμε πως η σκληρότητα που αντιμετώπισε ο Αλ.Ιόλας από την κοινωνία στα τελευταία χρόνια της ζωής του, συνεχίζεται από πολλές πλευρές ακόμα και σήμερα πάνω στο άψυχο κουφάρι της Βίλας, που όμως αντιστέκεται σε πείσμα. Η Βίλα, το ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καταστρέφεται και λεηλατείται ως κτίσμα, καθημερινά και με ραγδαίο ρυθμό την τελευταία τριετία, παρόλο που βρίσκεται υπό την νομική ευθύνη του ιδιοκτήτη και για την οποία είναι υπόλογος.
Δεν μπορεί όμως να λεηλατηθεί η ιστορία της. Το βάρος που κουβαλάει ο χώρος με την παγκόσμια αναγνώριση του ΙΟΛΑ, αποτρέπει να χαρακτηριστεί ως ένα κοινό οικόπεδο 6,5 στρεμμάτων, που δίπλα στη βίλα των 1700τμ επιφανείας θα ξεφυτρώσει μια πολυκατοικία, ως ύβρις.
Το 1997 έγινε η αίτηση από το Δήμο για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου, ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το 2000 ολοκληρώθηκε η νομική επικύρωση με την έκδοση της απόφασης σε ΦΕΚ και ξεκίνησε η διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Ήδη η βίλα από το 1998 είχε χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο της Νεώτερης Ιστορίας.
Έχοντας πλήρη γνώση όλων αυτών, ο κ.Γεωργίου αποκτά την ιδιοκτησία Βίλας και Οικοπέδου με δυο συμβόλαια του 2000 και του 2004.
Η διαδικασία απαλλοτρίωσης έχει περάσει από σαράντα κύματα και όπως όλοι γνωρίζετε δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Ετσι, ο μεν ιδιοκτήτης έχει βρεθεί με ένα οικόπεδο που «δεν μπορεί να κτίσει» και ο Δήμος, οι κάτοικοι, η πολιτιστική οικογένεια, τοπική, Ελληνική και παγκόσμια, παρακολουθεί την ύβρη, την καθημερινή καταστροφή.
Είναι φανερό, πως αυτό που έχει κατανοήσει ο ιδιοκτήτης, πως δεν έχει στα χέρια του ένα απλό οικόπεδο, μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας του τόπου δεν το έχει αντιληφθεί. Δεν έχει αποτιμήσει τι σημαίνει η βίλα ΙΟΛΑ και τι προστιθέμενη αξία προσφέρει και οικονομική αλλά κυρίως πολιτιστική για την πόλη και της Ελλάδα.
Για μας, για τους κατοίκους της πόλης, για τον Δήμο, ο ΙΟΛΑΣ δεν είναι απλά ένας χώρος που θα καλύψει τις πολιτιστικές ανάγκες της πόλης, όπως γράφει το αιτιολογικό της απαλλοτρίωσης. Όπως αναφέρουμε στην Ιδρυτική Διακήρυξη του Συλλόγου των Κατοίκων της περιοχής, ο ΙΟΛΑΣ είναι ένα Πανελλαδικής εμβέλειας πολιτιστικό τοπόσημο με παγκόσμια αναγνώριση. Μέσα από το ΙΟΛΑ η Αγία Παρασκευή, εντάσσεται στις πόλεις που θα έχουν μια σταθερή θέση στα πολιτιστικά δελτία των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια.
Κάτω από αυτές τις παραδοχές ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής, ΟΜΟΦΩΝΑ υιοθέτησε την ιδέα-πρόταση του κ.Σταθούλη, ανέλαβε την διοργάνωση αυτού του τετραήμερου και μου ανέθεσαν τον συντονισμό όλης αυτής της προσπάθειας, αναγνωρίζοντας σε μένα την ιδιότητα του μέλους του τοπικού κινήματος διεκδίκησης του ΙΟΛΑ από το 2000, αλλά και αυτήν του εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου που δεν συμμετείχα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ήταν μια δύσκολη αποστολή, παρουσίασε ελλείμματα και προκάλεσε δυσαρέσκειες, για τις οποίες απολογούμαστε, αν και δεν είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι.
Οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν με σημαντικές βοήθειες και γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε:
1.    Τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου.
2.    Τον αρχιτέκτονα κ.Θεοδωρίδη για την εθελοντική του συμμετοχή στην αντιμετώπιση πολλών δυσκολιών και καταστάσεων
3.     Την κυρία Μανωλοπούλου από το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου.
4.     Τους Εθελοντές, Παναγιώτη, Αγγελική, Μαρία, Όλγα και πολλούς άλλους.
5.     Κυρίως όμως την Ευρυδίκη Μόσχου. Μια μόνιμη δημοτική υπάλληλο, που με την δουλειά της ανέτρεψε όλα τα στερεότυπα που συνοδεύουν την ιδιότητα του Δημόσιου Υπαλλήλου. Χωρίς αυτήν δεν θα είχε γίνει ΤΙΠΟΤΕ.
Για τους συντελεστές της παράστασης τον Νίκο Σταθούλη, τον Χριστόφορο Αντωνιάδη, τους ηθοποιούς και την ομάδα υποστήριξης τι να πούμε. Τα συγχαρητήριά μας και τις ευχαριστίες μας για όλα όσα μας προσέφεραν.

Τελειώνοντας
Είναι φανερό πως η πανθομολογούμενη επιτυχία και η δημοσιότητα που πήρε όπως τεκμηριώνεται από τις πρωτοσέλιδες αναφορές μεγάλων ΜΜΕ γεμίζει με υποχρεώσεις:
1. Τον Ιδιοκτήτη.
                      i.  Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσει την καθημερινή καταστροφή και να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν γίνει.
                    ii.  Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσει τις δικαστικές διαδικασίες άρσης του χαρακτηρισμού του χώρου ως πολιτιστικών δραστηριοτήτων και να το δει σαν τέτοιο που είναι, δηλ. σαν χώρο λειτουργίας πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως του αρμόζει, από σήμερα κιόλας.
2.   Την Δημοτική Αρχή, να αξιοποιήσει το παράθυρο που μας άνοιξε η πρόταση του κ.Σταθούλη και το τετραήμερο και να πραγματοποιήσουμε και άλλες εκδηλώσεις και με άλλες μορφές τέχνης, όπως λόγου, εκθέσεις και υπαίθριες συναυλίες.
3.  Την πολιτική ηγεσία, στην Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού, να αποδώσουν στην κοινωνία την Βίλα και το Οικόπεδο ΙΟΛΑ ως μια ενιαία οντότητα, έτσι όπως το χαρακτηρίσαμε:

Πανελλαδικής εμβέλειας Πολιτιστικό τοπόσημο με παγκόσμια προβολή και αναγνώριση
και παράλληλα
χώρο παραγωγής πολιτισμού από τους δημότες της Αγίας Παρασκευής.

Μιχάλης Γαβράς

Δημοτικός Σύμβουλος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής ΕΣΥ στην Ορθοπαιδική Κλινική
Νοσοκομείο "Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου