Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το «ελλείπον παιγνιόχαρτο»-2



Μπροστά στις δημοτικές εκλογές
Αγία Παρασκευή 12.5.2014

Πλησιάζοντας στην μέρα των εκλογών και έχοντας συμπληρώσει οι παρατάξεις τις προετοιμασίες τους, βρισκόμαστε έκπληκτοι μπροστά στον τεράστιο αριθμό (πάνω από 300) των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
Η πληθώρα των εκλεκτών συνδημοτών μας που έχουν στελεχώσει τον τελευταίο μήνα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων, έρχεται να επιβεβαιώσει  με μεγαλοπρέπεια πως η «κρίσιμη μάζα» ενεργών δημοτών είναι παρούσα και στο δήμο μας και περίμενε το κάλεσμα για να εμφανιστεί και να συμμετάσχει στο δημοκρατικό πανηγύρι των δημοτικών εκλογών.
Επίσης είναι φανερό πως οι ίδιοι αυτοί δημότες μας είναι «απόντες» την περίοδο μεταξύ των εκλογών και από την δημαρχεύουσα παράταξη και από αυτές της αντιπολίτευσης.
Κατά την εκτίμησή μας η παρουσία τους θα ασφυκτιούσε μέσα στον στενό κορσέ της δημαρχοκεντρικής λειτουργίας των παρατάξεων. Θα λειτουργούσε ανατρεπτικά στις δομημένες και «λεπτές ισορροπίες» μεταξύ των δημοτικών ομάδων και με αυτή τη λογική είναι «ανεπιθύμητες».
Υπάρχει όμως. Είναι ζωντανή και ψάχνει να βρει τον ζωτικό της χώρο έξω από αυτά τα σχήματα, που ασφυκτιούν κάτω από την κυριαρχία του δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας τους.
Στο προηγούμενο άρθρο μας Το «ελλείπον παιγνιόχαρτο» http://gavrasmichael.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html γράφαμε:
«…Και αν η δημιουργία Δημοτικών Παρατάξεων, με διαχρονικότητα, ιδεολογική - πολιτική ταυτότητα και σταθερή λειτουργία, φαντάζει άπιαστο όνειρο, η πόλη πρέπει και μπορεί να αποκτήσει την δική της συλλογικότητα, τον δικό της Όμιλο για την καταγραφή των προβλημάτων, την μελέτη, την κατάθεση προτάσεων και την διεκδίκηση λύσεων για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά προβλήματα της πόλης και της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή η συλλογικότητα είναι ο «μπαλαντέρ» που μπορεί να αντικαταστήσει το «ελλείπον παιγνιόχαρτο» για την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…»
Η υποδοχή που έχει τύχει μέχρι σήμερα αυτή η πρόταση από αρκετούς συνδημότες μας, έρχεται να επιβεβαιώσει την απουσία Παρατάξεων ως θεσμικών υποκειμένων. Για να είμαστε απόλυτα σαφείς οι στοχευμένες δράσεις που εκδηλώθηκαν κατά την προηγούμενη τριετία, καλώς καμωμένες, με τίποτε δεν συνιστούν λειτουργία θεσμικού υποκειμένου.
Είναι φανερό πως η ευθύνη αρχίζει και βαραίνει στους ώμους αυτών, που υιοθετούν και αγκαλιάζουν αυτή την πρόταση.-
Η υλοποίησή της πλέον από αναγκαία γίνεται επιτακτικό αιτούμενο και η υπόσχεση που μπορεί να δοθεί είναι πως αμέσως μετά τις εκλογές, η πρόταση-αίτημα θα πάρει σάρκα και οστά.
Μακριά από τις παθογένειες, που συνοδεύουν τις δημοτικές παρατάξεις, η κοινωνία των πολιτών ζητάει να κάνει αισθητή την παρουσία της με θετικές προτάσεις και διεκδικητικό λόγο, στους θεσμούς της πόλης.
Είναι σαφές πως το κυρίαρχο ζητούμενο αυτή τη στιγμή για την πορεία της πόλης είναι το σπάσιμο του δημαρχοκεντρικού συστήματος διοίκησης της πόλης και ο τεκμηριωμένος αντίλογος στην μονοκρατορία της εκάστοτε δημαρχιακής πρότασης.
Η επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της πόλης, αφορά το σύνολο των ενεργών δημοτών και όχι μόνο την κυβερνώσα πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Με αυτό σαν πολιτικό στόχο, με συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και με ωριμότητα στην διευθέτηση των οργανωτικών προβληματισμών, προχωράμε διευρύνοντας καθημερινά την διείσδυση του μηνύματος στην κοινωνία των πολιτών.
Ευχόμαστε η επιλογή των δημοτών για Δήμαρχο και σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι η καλύτερη δυνατή για την πόλη.
Όσο καλύτερη η επιλογή τόσο καλύτερο θάναι και το αποτέλεσμα του διαλόγου και της συνεργασίας του δήμου με την οργανωμένη και σχηματοποιημένη κοινωνία των ενεργών δημοτών της πόλης μας.
Καλή ψήφο λοιπόν!
 Μιχάλης Γαβράς

Δημοτικός Σύμβουλος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής ΕΣΥ στην Ορθοπαιδική Κλινική
Νοσοκομείο "Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου