Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Το «ελλείπον παιγνιόχαρτο»




Μπροστά στις δημοτικές εκλογές - 2
Το «ελλείπον παιγνιόχαρτο»

Αγία Παρασκευή 29.3.2014

Συνεχίζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, δεν μπορούμε να μην αναζητήσουμε την απάντηση στο άλλο μεγάλο πρόβλημα, τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα δηλ. την απόλυτη εξουσία που έχει ο εκάστοτε δήμαρχος. Μια εξουσία που πριμοδότησε και ενίσχυσε ιδιαίτερα ο Καλλικράτης και εμποδίζει καθοριστικά την δημοκρατική, αυτοδιοικητική και αποδοτική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αιτία και αντίδοτο ταυτόχρονα σε αυτή την κακοδαιμονία είναι η λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων με εσωτερική δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία. Η διαχρονικά παντελής απουσία δημοτικών παρατάξεων ως θεσμών είναι και το «ελλείπον παιγνιόχαρτο», του Σκαρίμπα.
Μέχρι σήμερα ο εκάστοτε υποψήφιος δήμαρχος, 2-3 μήνες πριν τις εκλογές συγκροτεί δημοτική παράταξη ή αναβιώνει αυτήν που υπήρχε σε λαθροβίωση από τις προηγούμενες εκλογές, συνιστώντας ταυτόχρονα «όργανα» - καρικατούρες μιας υποτυπώδους δημοκρατικοφανούς λειτουργίας. Γραμματεία Παράταξης, επιτροπή προγράμματος, επιτροπή οικονομικών, κινητοποιήσεων κ.λ.π. αποκτούν υπόσταση λίγο πριν τις εκλογές, μια και σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του ο υποψήφιος δήμαρχος.
Και βέβαια αυτό το κατασκεύασμα, δεν έχει καμιά σχέση με τον θεσμό «δημοτική παράταξη», με μέλη, καταστατικό, γενική συνέλευση, όργανα και διαδικασίες, που λειτουργώντας σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση ή στην διοίκηση του δήμου (ιδιαίτερα τότε)
·                    σηματοδοτούν την ιδεολογική, πολιτική, αυτοδιοικητική ταυτότητα και πρόγραμμα της παράταξης,
·                    την διαφοροποιούν από τις άλλες και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξής της ως ξεχωριστή οντότητα,
·                     αποτελεί την βάση για την επεξεργασία σε βάθος των μεγάλων προβλημάτων της πόλης και της τοπικής κοινωνίας
·                    επιτρέπει τον σχεδιασμό προτάσεων και λύσεων σε βάθος χρόνου που να ξεπερνά πολλές φορές την διάρκεια μιας δημαρχιακής θητείας
·                    επιβάλλει την αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων με βάση τα προγράμματά τους στα προβλήματα της πόλης και της τοπικής κοινωνίας
·                    μειώνει την προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και τέλος
·                    εγγυάται την επιβίωση και μακροημέρευση της παρουσίας της παράταξης στα δημοτικά, μέσα από την παραγωγή στελεχών με γνώσεις και εμπειρίες στη διαχείριση των προβλημάτων της πόλης
Η απουσία τέτοιων παρατάξεων – θεσμών, είναι το «ελλείπον παιγνιόχαρτο» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όσο θα συνεχίζεται η σημερινή πραγματικότητα, τόσο η πόλη θα βλέπει να μένει στα σχέδια το Δημαρχείο, να στοιχειώνει το κουφάρι του Κολυμβητηρίου, να παραμένει το Πολιτιστικό Αθλητικό Πάρκο «Στ.Κώτσης» χωρίς αξιοποίηση, να απειλείται με οικοπεδοποίηση ο ΙΟΛΑΣ, να παραμένει χέρσο χωράφι το Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια, να περιμένουν στο ράφι την αξιοποίηση το Ασημακοπούλου, το Μπέλμπα, το Μακρή, το 118, το Τριφυλίας-Καλαμάτας, η μερική υπογειοποίηση της Μεσογείων, έργα που απαιτούν σχέδιο, προγραμματισμό, διεκδίκηση, συμφωνίες και βάθος χρόνου που ξεπερνά την μια δημαρχιακή θητεία.
Και οι επόμενες γενιές να αναπολούν και να διαπληκτίζονται, όπως οι σημερινές, πάνω στο πτώμα των χαμένων ευκαιριών, σε μια πόλη που αλλάζει καθημερινά ταυτότητα, έτσι άναρχα, έτσι χωρίς πρόγραμμα, έχοντας αναλάβει αυτό το ρόλο το ιδιωτικό κεφαλαίο, ο μεγαλοκατασκευαστικος τομέας και οι πολεοδομούντες εργολάβοι.
Και αν η δημιουργία Δημοτικών Παρατάξεων, με διαχρονικότητα, ιδεολογική - πολιτική ταυτότητα και σταθερή λειτουργία, φαντάζει άπιαστο όνειρο, το «ελλείπον παιγνιόχαρτο», η πόλη πρέπει και μπορεί να αποκτήσει την δική της συλλογικότητα, τον δικό της Όμιλο για την καταγραφή των προβλημάτων, την μελέτη, την κατάθεση προτάσεων και την διεκδίκηση λύσεων για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά προβλήματα της πόλης και της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή η συλλογικότητα είναι ο «μπαλαντέρ» που μπορεί να αντικαταστήσει το «ελλείπον παιγνιόχαρτο» για την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αλλά για αυτό περισσότερα στο επόμενο άρθρο, μετά τις εκλογές.

Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής ΕΣΥ στην Ορθοπαιδική Κλινική
Νοσοκομείο "Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου