Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Τοποθέτηση του Μιχάλη Γαβρά στην 24η Συνεδρίασης (24-7-2013)*




Για την Διοργάνωση Πολιτιστικής Φιλανθρωπικής Εκδήλωσης- Συναυλίας (6/9)

Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι

Μπορώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα να γίνει μια πολιτιστική εκδήλωση με το τέλος του καλοκαιριού και την επιστροφή των δημοτών από τις διακοπές, σαν μια διαδικασία επανασύνδεσής τους με την πόλη.
Μπορώ να κατανοήσω την σκοπιμότητα όλα αυτά να γίνουν με αφορμή και περιεχόμενο την κοινωνική αλληλεγγύη.
Οφείλω όμως να καταθέσω την κριτική μου που στηρίζεται σε παλαιότερα αναπτυχθείσες απόψεις μου εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι διαπιστωμένο πλέον πως την σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης και των πιέσεων επιβίωσης που δέχονται αρκετοί συνδημότες μας, ταυτόχρονα υπάρχουν πολλοί άλλοι συνδημότες μας που και την δυνατότητα έχουν και θέλουν και το έχουν ανάγκη να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται με μεμονωμένες και αποσπασματικές ενέργειες – πυροτέχνημα όπως η εν λόγω Συναυλία. Απαιτείται μια ολόκληρη προετοιμασία για να ενταχθεί όλη η κοινωνία και όλες οι συλλογικότητες, σε μια σχεδιασμένη δράση συλλογής προσφερόμενων αγαθών για την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.
Σε αυτή τη λογική θα μπορούσε να ενταχθεί και η συγκεκριμένη Συναυλία και να αποτελεί την αποκορύφωση αυτής της διεργασίας για την συγκρότηση ενός Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.
Αντί για αυτό βλέπουμε απλά την επίκληση – πρόσκληση στους δημότες νάρθουν στην Συναυλία και να φέρουν ό,τι θέλει ο καθένας.
Δεν μπορεί να υπάρχει Κοινωνική Αλληλεγγύη χωρίς την «Κοινωνία» και «Κοινωνία» είναι κυρίως οι συγκροτημένες συλλογικότητες, οι Σύλλογοι.
Δεν μπορούμε να πορευόμαστε επικαλούμενοι απλώς τα φιλάνθρωπα αισθήματα των δημοτών. Και βέβαια επιμένω προσωπικά να διαφοροποιώ την «αλληλεγγύη» από την «φιλανθρωπία».
Με αυτές τις σκέψεις θα έλεγα, αν τις αποδέχεστε, έστω και την τελευταία στιγμή ξεκινήστε την προετοιμασία, ώστε η εκδήλωση αυτή να είναι το αποκορύφωμα μιας συγκεκριμένης διεργασίας. Μιας διεργασίας όμως την οποία δεν μπορείτε να την φέρετε σε πέρας χωρίς την Διαπαραταξιακή Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου. Μιας Επιτροπής της οποίας ακόμα, τελευταία περίοδος της θητείας σας, δεν έχετε προσδιορίσει ούτε καν το στοιχειώδες πλαίσιο λειτουργίας της.

*Γραπτή αποτύπωση των κυριότερων σημείων της τοποθέτησής μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου