Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Δραστηριότητες Δημοτικών Ιατρείων 2008


03/03/2008

Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Ημερίδα για την Εθελοντική Αιμοδοσία, τη Δωρεά Οργάνων και Μυελού των Οστών
Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, που δημιούργησαν οι «οικογένειες» της Τράπεζας Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων και του Συλλόγου «Δωρηταί Αγίας Παρασκευής», πραγματοποιήθηκε η επιστημονική Ημερίδα για την Εθελοντική Αιμοδοσία, τη Δωρεά Οργάνων και Μυελού των Οστών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 03/03/2008 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του 3ο Γυμνασίου στο Κοντόπευκο, με ομιλητές από τα Δημοτικά Ιατρεία και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία και το ρόλο του Συλλόγου των Δωρητών στην ανάπτυξη του Εθελοντικού κινήματος της Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Οργάνων και Μυελού των Οστών. Η από κοινού οργάνωση της εκδήλωσης και κοπή της πίτας των δύο οικογενειών, εντάσσεται στην πολιτική των Δημοτικών Ιατρείων να συνεργάζονται με άλλους φορείς Εθελοντισμού και Τοπικούς Συλλόγους, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και να αποκτήσει η Τράπεζα Αίματος του Δήμου την απαιτούμενη αυτάρκεια σε αίμα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Δωρητών Αγ. Παρασκευής Ευάγγελος Ρακαντάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης των εθελοντών δωρητών οργάνων και μυελού των οστών, καθώς και στο μήνυμα που εκπέμπεται από την συνεχή αύξηση των μελών του συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σκουλάς, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Δημάρχου, ζήτησε από τους δημότες να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες των δύο φορέων και να διαδώσουν τον εθελοντισμό σ’ ολόκληρο τον Δήμο.
Το επιστημονικό μέρος κάλυψαν με μεστές και πλήρως διαφωτιστικές ομιλίες, η Γιούλη Μενουδάκου, Ψυχολόγος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΟΜ με θέμα : «Από την Δωρεά Οργάνων στη Μεταμόσχευση», ενώ η Ρούλα Κύρκου, υπεύθυνη του Τμήματος Μεταμόσχευσης Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, αναφέρθηκε στον «Ρόλο του ΕΟΜ στην ανεύρεση μη συγγενών συμβατών Δοτών». Τέλος, η Ολγάνθη Γιαννησοπούλου παρουσίασε την εξέλιξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Αγ.Παρασκευή αλλά και την αξία της ως πράξη ύψιστης αλληλεγγύης.
Η εκδήλωση έληξε με τη κοπή της πίτας των Δωρητών Αγ. Παρασκευής και της Τράπεζας Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων Αγ. Παρασκευής. 




Κυριακή 25 Μαΐου

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ
 53ης ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Την ικανοποίησή τους αλλά και τις ευχαριστίες τους εξέφρασαν ο Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος και ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, προς τους Εθελοντές Αιμοδότες που προσέτρεξαν στο «κάλεσμα ζωής». Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Τσακού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Μαΐου η 53η Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων.
Η επιτυχία ήταν ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τον πρωτοφανή αριθμό των μονάδων αίματος που συλλέχθηκαν, αλλά και για το αγγάλιασμα που προσέφερε η περιοχή του Τσακού στην Εθελοντική Αιμοδοσία.
Ήταν μια επιβεβαίωση της επιλογής μας να γίνεται η Εθελοντική Αιμοδοσία κάθε φορά και σε μια διαφορετική περιοχή της πόλης μας, με τη συνεργασία και των κατά τόπους Συλλόγων. Απεδείχθη πως η συνεργασία με τον Σύλλογο του Τσακού και με τον Σύλλογο των Δωρητών Σώματος, καθώς και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της περιοχής του Τσακού ήταν ιδιαίτερα αποδοτική και θα αποτελέσει οδηγό για τις επόμενες Αιμοδοσίες μας.
Να σημειώσουμε τις προσφορές του Αθλητικού Οργανισμού για έκπτωση 50% στους Εθελοντές Αιμοδότες από 18-30 ετών για το έτος 2008-2009 καθώς και την δωρεάν είσοδο στο Σινε-Σχολείο για το έτος 2008 της ΔΗΠΕΑΠ σ’ όλους τους Αιμοδότες. Και οι δυο προσφορές δεν έχουν την λογική του κινήτρου αλλά κυρίως της επιβράβευσης.
Τα επόμενα ραντεβού μας είναι με τους Συλλόγους των Εργαζομένων του Δήμου ΣΕΔΑΠ και ΣΕΡΔΑΠ στις 11 Μαΐου και τον Οκτώβρη στα Πευκάκια και τον Παράδεισο.
Έχουμε πλέον την βεβαιότητα πως με την αξιοποίηση της εμπειρίας και του ενθουσιασμού των εργαζομένων στα Δημοτικά Ιατρεία, θα κατορθώσουμε να γίνει γνωστή η Τράπεζα Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων σ΄ όλη την πόλη, να επιτευχθεί μια στενότερη σχέση με τα τοπικά κινήματα, να γίνει ο επίσημος φορέας Εθελοντικής Αιμοδοσίας της πόλης μας.






Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

54η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων, Μιχάλης Γαβράς, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημόσια τους δυο προέδρους των Συλλόγων Εργαζομένων του Δήμου, ΣΕΔΑΠ και ΣΕΡΔΑΠ, καθώς και τα μέλη τους για την εντυπωσιακή ανταπόκρισή τους στην Εθελοντική Αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η επιτυχία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για τον σημαντικό αριθμό των μονάδων αίματος που συλλέχθηκαν, αλλά και για το αγγάλιασμα που προσέφεραν οι δυο Σύλλογοι σ’ αυτή την προσπάθεια ξεπερνώντας την διαφορετικότητά τους.
Η εμπειρία από αυτή την επιτυχία, μας επιβάλει να συνεχίσουμε και στο μέλλον να πραγματοποιούμε την ιδιαίτερη αυτή Αιμοδοσία μια και οι εργαζόμενοι απέδειξαν πως θέλουν να  συμμετέχουν σε δραστηριότητες και κοινωνικές πράξεις της διοίκησης, στηρίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια η Τράπεζα Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων να γίνει ο επίσημος φορέας Εθελοντικής Αιμοδοσίας της πόλης μας.



Αγία Παρασκευή  7.7.2008

Αντιφυματική Προστασία στα Δημοτικά Σχολεία

Με την συνεργασία των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής, της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και των Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα προστασίας από την φυματίωση των μαθητών Α΄ και ΣΤ΄ τάξης όλων των δημοτικών σχολείων της πόλης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε έλεγχο με δερμοαντίδραση Mantoux, εν συνεχεία έλεγχο των αποτελεσμάτων της δερμοαντίδρασης και κατόπιν εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης BCG.
Από τους 845 μαθητές των δημοτικών σχολείων, οι 284 δέχθηκαν και ελέγχτηκαν με δερμοαντίδραση Mantoux, ενώ ο αριθμός των αρνητικών δερμοαντιδράσεων που προέκυψε ήταν 283 και των θετικών 1. Τέλος, ο αριθμός  των μαθητών που δέχθηκαν να εμβολιασθούν με το Εμβόλιο BCG ήταν 213.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων, Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς, «παρά την άρνηση αρκετών γονιών να εντάξουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα προστασίας από την φυματίωση με την αποδοχή του ελέγχου και του εμβολιασμού τους,  η επιτυχία της προσπάθειας είναι αρκετά σημαντική. Η φυματίωση, μια θανατηφόρα πάθηση του παρελθόντος ξανακάνει εφιαλτικά την επανεμφάνισή της. Μπορεί να μην προκαλεί πλέον θανάτους αλλά η ταλαιπωρία, ψυχική και σωματική, είναι τόσο σημαντική που αξίζει τον κόπο να υποβληθούμε στο stress του ελέγχου και του εμβολιασμού. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, με την αδύναμη ακόμα ανοσολογική άμυνα, μια επιμόλυνση και νόσηση από κάποιον ηλικιωμένο πάσχοντα του στενού περιβάλλοντος από την σιωπηλή μορφή της νόσου, είναι πάρα πολύ πιθανή. Έτσι ο έλεγχος και η προστασία τους είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη.»
Για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος συνεργάστηκαν από τα Δημοτικά Ιατρεία ο Παιδίατρος κ.Καραγεωργιάδης Μιχάλης και η Επισκέπτρια Υγείας κ.Γιαννησοπούλου Ολγάνθη και από την Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής οι Παιδίατροι κ.Παναγιωτοπούλου Αθανασία και κ.Παπαδημητρίου Δήμητρα καθώς και οι Επισκέπτριες Υγείας κ.Αντωνιάδου Φωτεινή, κ.Κόντου Μαρίνα και κ.Βελαόρα Φρόσω και οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των Σχολείων της Πόλης.


Τετάρτη 10.7.2008

Συνάντηση εργασίας με το Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΤΟ.ΣΥ.Ν) Αγίας Παρασκευής

Συνάντηση εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων, μελών του Δ.Σ.  του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΤΟ.ΣΥ.Ν) Αγίας Παρασκευής Αλεξάνδρας Χάρχαρου και Νίκου Συκιώτη και του προέδρου των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλη Γαβρά και της υπεύθυνης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ρένας Φράγκου, μέλους του Δ.Σ.των Δημοτικών Ιατρείων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10.7.2008 στα Δημοτικά Ιατρεία του Κοντοπεύκου.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συνεργασία του ΤΟΣΥΝ με τα Δημοτικά Ιατρεία για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και την εξοικείωση της νεολαίας με αυτή την κοινωνική προσφορά.
Τα μέλη του ΤΟ.ΣΥ.Ν παρουσίασαν την θέλησή τους να ενισχύσουν την Τράπεζα Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων με την συμμετοχή της νεολαίας στις προδιαγεγραμμένες Αιμοδοσίες, πρόταση που θα αναπτύξουν σε συνεδρίαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου. Επίσης διερευνήθηκαν και άλλες μορφές συνεργασίας μεταξύ των Δημοτικών Ιατρείων και του ΤΟ.ΣΥ.Ν. και σε άλλους τους τομείς και προβλήματα που αφορούν τη νεολαία της πόλης μας.
Συγκεκριμένα προτάθηκε να πραγματοποιηθούν προσεγγίσεις των μαθητών των Λυκείων της πόλης, με συναντήσεις, εκδηλώσεις, πρωτότυπες δράσεις  κ.λ.π. για τα ζητήματα κοινωνικής και προσωπικής συμπεριφοράς των μαθητών, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής, αλλά και στα ζητήματα υγείας που συνοδεύουν αυτές τις καταστάσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων, Μιχάλης Γαβράς, αφού συνεχάρη τους νεολαίους για την πρωτοβουλία τους να ασχοληθούν με ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, δήλωσε την συμπαράσταση των Δημοτικών Ιατρείων σε όλες τις προσπάθειες του ΤΟ.ΣΥ.Ν. γύρω από τα ζητήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, με σεβασμό στην αυτονομία του φορέα εκπροσώπησης της νεολαίας.



Πέμπτη 25.9.2008

6η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους Αγιοπαρασκευιώτες που βρίσκονταν στην Αγίου Ιωάννου την Πέμπτη 25.9.2008 το βράδυ.
Τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης πραγματοποίησαν Λαμπαδηδρομία για την ενίσχυση του πνεύματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην 6η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Η φλόγα παραδόθηκε από τους Εθελοντές του ΕΚΑΒ στις 7.30μ.μ.στους λαμπαδηδρόμους των Δημοτικών Ιατρείων και η πομπή με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Αγίας Παρασκευής επικεφαλής, τους μαθητές  γονέων του ΔΡΑΣΕ με τον πρόεδρό του Αυγ.Κάτσαρη και τους γονείς τους να τους συνοδεύουν, ξεκίνησε από την πλατεία Αγίου Ιωάννου και κατέληξε στο θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας.
Με το άναμμα του βωμού από τους λαμπαδηδρόμους ξεκίνησε η τελετή.
Ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, υποδεχόμενος την φλόγα ζωής τόνισε την συμβολική αξία της εκδήλωσης για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει αυτάρκης σε αίμα. Το αίμα δεν είναι εμπορευματικό προϊόν. Δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται. Χαρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο δημιουργώντας δεσμούς αίματος». Κλείνοντας κάλεσε τους δημότες να συμμετάσχουν στην Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο στα Πευκάκια.
Στην συνέχεια τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Αγ.Παρασκευής Αλεξάνδρα Χάρχαρου και Νίκος Σικιώτης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσκληση και την συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία και κάλεσαν τους νεολαίους της πόλης να γίνουν Εθελοντές Αιμοδότες.
Την πορεία και την εκδήλωση παρακολούθησαν και συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, πρόεδρος της ΔΕΒΣΑΠ, Σωτήρης Παπαμιχαήλ, Κατερίνα Φλατσούση, πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης,ο Βασίλης Ζορμπάς επικεφαλής της ΑΚΕΠ και  ο νομαρχιακός σύμβουλος Καστρινάκης Γεώργιος.
Την εκδήλωση στήριξε με την συμμετοχή της η Φιλαρμονική του Δήμου με την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Φώντα Τζανίνη.
Η τελετή έληξε με την παράδοση της φλόγας στον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Βριλησσίων Τάσο Χριστάκη.








12 Οκτωβρίου 2008

Η 55η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑΚΙΑ

Με την υποστήριξη του  Συλλόγου Δωρητών Σώματος, του ΤΟ. ΣΥ. Νέων Αγίας Παρασκευής και την παρουσία επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ), πραγματοποιήθηκε η 55η Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο στα Πευκάκια.
Νέοι σε ηλικία, αλλά και καινούργιοι στην παρέα των Εθελοντών Αιμοδοτών των Δημοτικών Ιατρείων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προσέλευσης. Μαζί με τους παλαιότερους, αποτελούν την εγγύηση ότι κάθε φορά θα προσελκύουμε ακόμα περισσότερους Εθελοντές Αιμοδότες. Ιδιαίτερα αποδοτική αποδείχθηκε η συνεργασία με τον ΕΟΜ, ο οποίος ενδιαφέρεται κυρίως για την προσέλκυση δωρητών σώματος και μυελού των οστών.
Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, ευχαρίστησε τον διευθυντή του Σχολείου κ.Κώστα Σούηδα και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Αρβανιτάκη, τον πρόεδρο  του  Συλλόγου Δωρητών Σώματος Βαγγέλη Ρακαντά και την κ.Μπούρη Δήμητρα του «Ανθοπωλείου ΜΠΟΥΡΗ», Σουλίου 64, που προσέφερε ένα γαρύφαλλο για κάθε αιμοδότη.
Η επιτυχία ήταν ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τον αριθμό των μονάδων αίματος που συλλέχθηκαν, αλλά και για το αγκάλιασμα που μας προσέφερε η τοπική κοινωνία των Πευκακίων
Ήταν μια επιβεβαίωση της επιλογής μας να γίνεται η Εθελοντική Αιμοδοσία κάθε φορά και σε μια διαφορετική περιοχή της πόλης μας, με τη συνεργασία και των κατά τόπους Συλλόγων.
Να σημειώσουμε την προσφορά του Αθλητικού Οργανισμού για έκπτωση 50% στους Εθελοντές Αιμοδότες που θα συμμετέχουν στα προγράμματά του.
Έχουμε πλέον την βεβαιότητα πως με την αξιοποίηση της εμπειρίας και του ενθουσιασμού των εργαζομένων στα Δημοτικά Ιατρεία, θα κατορθώσουμε να γίνει γνωστή η Τράπεζα Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων σ’ όλη την πόλη, να επιτευχθεί μια στενότερη σχέση με τα τοπικά κινήματα, να γίνει ο επίσημος φορέας Εθελοντικής Αιμοδοσίας της πόλης μας.










Δευτέρα 20.10.2008

Επιστημονική Εκδήλωση με τον Δημήτρη Κρεμαστινό και θέμα «πώς να προστατέψουμε την καρδιά μας από την στεφανιαία νόσο».

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους υπεύθυνους των Δημοτικών Ιατρείων, που οργάνωσαν την Επιστημονική Εκδήλωση την Δευτέρα 20.10.2008 το βράδυ στον Δημόκριτο με ομιλητή τον καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινό και θέμα «πώς να προστατέψουμε την καρδιά μας από την στεφανιαία νόσο».
Ένας αρκετά μεγάλος και σημαντικός αριθμός συνδημοτών μας, αποχωρίστηκαν για μια βραδιά τον καναπέ και την τηλεόραση και ανηφόρησαν στον Δημόκριτο, για μια βραδιά ενημέρωσης για θέματα υγείας, για την πολύτιμη καρδιά μας.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος, σημείωσε το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την Προληπτική Ιατρική που προωθούν τα Δημοτικά Ιατρεία και την επέκταση των υπηρεσιών υγείας του Δήμου και στα Πευκάκια με την δημιουργία του 3ου Δημοτικού Ιατρείου στα Πευκάκια.
Καλωσορίζοντας τον ομιλητή για λογαριασμό της πόλης επισήμανε το κύρος και την αναγνώριση που απολαμβάνει ο κ.Κρεμαστινός και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του στην πόλη μας.
Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, αφού ευχαρίστησε τους συμπολίτες και τους δημοτικούς συμβούλους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ανακοίνωσε την λειτουργία του νέου Δημοτικού Ιατρείου στα Πευκάκια, πέραν των άλλων και ως Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας, με την ανάπτυξη εξειδικευμένων ιατρείων υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, προαθλητικού ελέγχου, διακοπής του καπνίσματος, άνοιας και οστεοπόρωσης.
Καλώντας στο βήμα τον ομιλητή επισήμανε πως ο Δημήτρης Κρεμαστινός «είναι ένας καθηγητής, διεθνούς αναγνώρισης, που όσο εύκολα  στέκεται στα διεθνή Συνέδρια Καρδιολογίας, ακόμα πιο εύκολα μιλάει για την «καρδιά» και τα προβλήματά της με απλά λόγια, κατανοητά από τον κάθε πολίτη, που δεν είναι γιατρός, είτε γράφοντας στις καθημερινές εφημερίδες, είτε συνομιλώντας σε εκπομπές της τηλεόρασης με άλλους επιστήμονες. Με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι τυχαίο που εμπλάκηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή, αποσπώντας την επιβράβευση των Δωδεκανήσιων συμπατριωτών του, που τον έστειλαν αντιπρόσωπό τους στην Βουλή και μέσα από εκεί να αναλάβει τις τύχες του πολύπαθου Υπουργείου Υγείας».
Στην ομιλία του ο καθηγητής, αφού ανέλυσε με απλά λόγια και σχήματα τι είναι η στεφανιαία νόσος, αναφέρθηκε με έμφαση στην ιδιαίτερα άσχημη θέση που κατέχει η Ελλάδα παγκοσμίως με τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στο καρδιακό έμφραγμα, εξ αιτίας των «κακών συνηθειών» όχι μόνο των ανδρών αλλά σήμερα πλέον και της Ελληνίδας. Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, που παρακολουθούσε με απόλυτη ησυχία, αποκορυφώθηκε  όταν ο κ.Κρεμαστινός παρουσίασε τον «Δεκάλογο Προστασίας της Καρδιάς» από την στεφανιαία νόσο, προτρέποντας όλους μας να ξεκολλήσουμε από το γραφείο, το PC και τον καναπέ και να ζήσουμε με απλό φυσικό τρόπο, με άθληση και μεσογειακού τύπου διατροφή. Ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος με ερωτήσεις από το ακροατήριο που έδειχναν το ενδιαφέρον και την αγωνία για την υγεία της καρδιάς.

Ο  ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

1.            Να τρέφεται με βάση την μεσογειακή δίαιτα.
2.            Να περπατά 3-5 χιλιόμετρα κάθε μέρα.
3.            Να έχει φυσιολογική πίεση.
4.            Να έχει φυσιολογικό βάρος.
5.            Να έχει φυσιολογικό σάκχαρο.
6.            Να έχει φυσιολογική χοληστερίνη.
7.            Να έχει φυσιολογική CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη)
8.            Να έχει φυσιολογική ομοκυστεΐνη
9.            Να έχει φυσιολογικό ινωδογόνο και αιμοπετάλια
10.       Να μην καπνίζει τσιγάρο και να μην είναι χρήστης εξαρτησιογόνων  ουσιών (ναρκωτικών).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας και στον διάλογο, εκτός του Δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου, ο αντιδήμαρχος Κώστας Κρητικίδης, ο επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών Γιάννης Σταθόπουλος, η πρόεδρος της ΔΕΒΣΑΠ Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΠΕΑΠ Χρήστος Ματζανάς, η πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού Πολέτα Πολίτη, η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κατερίνα Φλατσούση, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Παντελής Χάλαρης, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Φωτόπουλος, ο Πάνος Δεμερτζής, πνευμονολόγος και υποψήφιος δήμαρχος Χολαργού καθώς και αρκετοί πρόεδροι και αντιπρόεδροι Συλλόγων της πόλης μας που στέκονται δίπλα και ενισχύουν την δράση των Δημοτικών Ιατρείων.








21 & 22 Οκτωβρίου

Changing Diabetes Bus 

Μια ακόμα δράση των Δημοτικών Ιατρείων ενταγμένη στο Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας, εξελίχθηκε το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη 21 & 22 Οκτωβρίου στην Κεντρική Πλατεία. Σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk ειδικό βαν διαμορφωμένο κατάλληλα έγινε το σημείο αναφοράς και επίσκεψης, για έναν αρκετά σημαντικό αριθμό συμπολιτών  μας, ενημέρωσης για το πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη. Στο εσωτερικό του Changing Diabetes Bus  οι μαθητές των γυμνασίων της πόλης με μια διαδραστική παιδαγωγική μέθοδο δέχονταν ευχάριστα την ενημέρωση για τον διαβήτη, τις επιπτώσεις και τους τρόπους πρόληψης, ειδικότερα δε για την υγιεινή διατροφή. Σε παραπλήσιο χώρο γινόταν έλεγχος στο σάκχαρο αίματος όσων το επιθυμούσαν και ενημερώνονταν για την νόσο και την πρόληψή της.
Τον χώρο επισκέφθηκαν οργανωμένα μέλη του ΚΑΠΗ, μαθητές από το Σχολείο Κωφών και Βαρυκόων και από το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο της πόλης, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους. Όπως μας δήλωσε ο καθηγητής του 3ου Γυμνασίου κ.Βαμβακούσης, οι μαθητές άκουσαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τον ειδικό επιστήμονα και έμειναν ικανοποιημένοι από την πρωτότυπη μέθοδο ενημέρωσης. Ο ίδιος δε αξιολόγησε την επίσκεψη ως πολύ σημαντικότερη από πολλές ώρες διδασκαλίας στην τάξη για τα ίδια θέματα.
Την Τετάρτη το πρωί ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Γιαννακόπουλος τόνισε μπροστά στην κάμερα της ΝΕΤ την σημασία που έχει η Προληπτική Ιατρική για την υγεία του ανθρώπου, ενώ ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, την προτεραιότητα που δίνουν τα Δημοτικά Ιατρεία στην υλοποίηση του Προγράμματος  Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας.
Συγχαρητήρια ανήκουν και στους διευθυντές των τριών Σχολείων που αποδέχθηκαν την πρόσκληση των Δημοτικών Ιατρείων και οργάνωσαν την επίσκεψη των μαθητών τους στο Changing Diabetes Bus και στους υπευθύνους του ΚΑΠΗ για τον ίδιο λόγο.
Υπεύθυνη για την οργάνωση της δράσης ήταν η Επισκέπτρια Υγείας των Δημοτικών Ιατρείων Ολγάνθη Γιαννησοπούλου.

 






Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

«Διατροφή του Μέλλοντος: Φύση ή Επιστήμη;»

Στα πλαίσια του καθιερωμένου θεσμού της «Εβδομάδας Διατροφής» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (Π.Σ.Δ.) με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τα λειτουργικά και τα βιολογικά τρόφιμα, με την υποστήτιξη του Δήμου Αγίας Παρασκευής και των Δημοτικών Ιατρείων διοργανώνουν ομιλία με τίτλο:
«Διατροφή του Μέλλοντος: Φύση ή Επιστήμη;».
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008 στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής, διεύθυνση: Νεαπόλεως 7.
Για την αρτιότερη ενημέρωση και εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού έχει σχεδιαστεί ένα λεπτομερές ενημερωτικό έντυπο τόσο για τα λειτουργικά όσο και για τα βιολογικά τρόφιμα το οποίο θα διανέμεται στο κοινό κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Η εισήγηση θα γίνει από την Οκτωράτου Μαργαρίτα, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.






Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ημερίδα για την Οστεοπόρωση

Τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση διοργάνωσαν Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα την Οστεοπόρωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς πλήθος κόσμου από όλο τον Δήμο συγκεντρώθηκε για να ακούσει τα νεότερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση, την πρόληψη, την άσκηση και την διατροφή.
Η Ημερίδα, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008 στο Αμφιθέατρο του Δημοκρίτου και περιλάμβανε ενημερωτικές ομιλίες από εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας στις οποίες η προσέλευση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.
Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από την κα Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, τον κο Γεώργιο Π. Λυρίτη, Ομ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την κα Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και τον κο Χρήστο Κομισόπουλο, Φυσικοθεραπευτή και είχε ως συντονιστή την Ειδική Παθολόγο και μέλος του ΔΣ των Δημοτικών Ιατρείων κα Ζωή Φωτεινού.
Την Ημερίδα χαιρέτησε αρχικά ο πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου κος Δημ.Σκουλάς εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και εξέφρασε την ομόθυμη υποστήριξη όλων των Δημοτικών Παρατάξεων στο έργο των Δημοτικών Ιατρείων.
Στον δικό του χαιρετισμό κος Μιχάλης Γαβράς, Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως τα Δημοτικά Ιατρεία με το «Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας» που εφαρμόζουν από πέρσι, έχουν πλέον σηματοδοτήσει έναν νέο ρόλο και σκοπό για την λειτουργία τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κανένας άλλος φορέας, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν είναι τόσο κοντά στον πολίτη, που να μπορεί να εφαρμόσει με αξιοπιστία και φιλικότητα, πολιτικές προαγωγής υγείας και πρόληψης», καθώς επίσης πως «η πρόληψη και η αγωγή υγείας, αποτελεί τον κυριότερο λόγο ύπαρξης Δημοτικών Ιατρείων».
Χαιρετισμό έκανε και ο κος Γιάννης Σταθόπουλος, Γυναικολόγος και επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών, τονίζοντας και αυτός την μεγάλη σημασία τέτοιων ενημερωτικών Ημερίδων από τα Δημοτικά Ιατρεία.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής η κα Μαρία Ηλιοπούλου-Κάζου, ευχαρίστησε τους ομιλητές για την παρουσία τους και τόνισε την σημασία των ενημερωτικών αυτών δράσεων προκειμένου η ελληνική οικογένεια να είναι ενημερωμένη για τέτοιες χρόνιες παθήσεις όπως η οστεοπόρωση. Τέλος, υποσχέθηκαν να επαναλάβουν αντίστοιχες δράσεις και στο μέλλον.
Στη συνέχεια, τους ομιλητές παρουσίασε η κα Ζωή Φωτεινού, τονίζοντας ιδιαίτερα το κύρος και την προσωπικότητα του κου Λυρίτη στον χώρο της επιστήμης και της Οστεοπόρωσης, καθώς και των υπολοίπων ομιλητών οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να γίνουν κατανοητές στον κόσμο οι προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η οστεοπόρωση ως χρόνια νόσος.
Συγκεκριμένα, η κα Τσεκούρα ανέφερε τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η οστεοπόρωση στην ζωή όχι μόνο του ασθενούς αλλά και του κοινωνικού του περίγυρου και παρουσίασε σημαντικά στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση για την Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάστηκε η κατάκτηση του πρώτου βραβείου από τον Σύλλογό μας, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Συλλόγους Οστεοπόρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά την κυρία Τσεκούρα, ο λόγος δόθηκε στον κεντρικό ομιλητή Καθηγητή κο Γεώργιο Π. Λυρίτη, ο οποίος εξήγησε στο κοινό το τι είναι η οστεοπόρωση και ποιους αφορά αλλά και πως μπορεί κανείς να προλάβει και να αντιμετωπίσει τη νόσο αυτή αποτελεσματικά.
Η κα Βαρδάκα αναφέρθηκε στη αξία της ισορροπημένης διατροφής αλλά και στις τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο με πρώτα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, επεσήμανε την σημασία της σωστής διατροφής από την παιδική ηλικία,η οποία αποτελεί και την καλύτερη πρόληψη.
Τέλος, ο κος Κομισόπουλος αναφέρθηκε εκετενώς στην σημασία της άσκησης για την οστεοπόρωση αλλά και στις ενδεδειγμένες για την οστεοπόρωση και την πρόληψη ασκήσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας παρουσιάζονταν αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες ασκήσεων ενώ παράλληλα επεξηγούσε την κάθε μια. Ακόμη, ο ομιλητής επεκτάθηκε στο θέμα της αξίας της ποιότητας ζωής και παρουσίασε τρόπους για να την αναβαθμίσουμε.
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων, πράγμα το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους τελευταίους να συνομιλήσουν με το επιστημονικό πάνελ και να εκθέσουν  τα ερωτήματά τους. Τέλος, οι επιστήμονες αλλά και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις και στο μέλλον.

















Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2008

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ  by EPODE

Με Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε το Πρόγραμμα Πρόληψης της Παιδικής Παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE 2008-2012 και στο οποίο συμμετέχουν τα Δημοτικά Ιατρεία της Αγίας Παρασκευής μαζί με άλλους δήμους της Αττικής όπως του Αιγίου, της Αργυρούπολης, του Περάματος και του Παλαιού Φαλήρου.
Το πρόγραμμα συντονίζεται στην Ελλάδα από τη Nostus Communications and Events ενώ το Διεθνή συντονισμό έχει η PROTEINES, εταιρία που δραστηριοποιείται στη Γαλλία εδώ και χρόνια στο τομέα της δημόσιας υγείας, που είναι  και ο εμπνευστής του προγράμματος. Ακολουθώντας διεθνείς συστάσεις, η εφαρμογή της μεθοδολογίας θα παρακολουθείται από την εθνική επιστημονική  επιτροπή ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς  και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Στην Συνέντευξη Τύπου η κυρία Χριστιάνα Παυλίδου, Επιστημονική Σύμβουλος του προγράμματος, αναφέρθηκε επιγραμματικά στην μεθοδολογία EPODE και στα μηνύματα που θα διαχυθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης θεματικής ενότητας ‘Φυσική Άσκηση – Κινούμαστε και μας αρέσει’. Συγκεκριμένα, το βασικό μήνυμα της πρώτης ενότητας είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά 10 λεπτά καθημερινά και τουλάχιστον κατά 30 λεπτά την ημέρα.
Το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια ενώ φιλοδοξεί να συμπεριλάβει στις ενέργειες του μέχρι και 40 πόλεις από όλη την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλης Γαβράς, «τα Δημοτικά Ιατρεία της Αγίας Παρασκευής προετοιμάζονται προκειμένου να υλοποιήσουν την πρώτη φάση του προγράμματος Φυσική Άσκηση – Κινούμαστε και μας αρέσει’ με την διανομή ενημερωτικού υλικού και άλλες δράσεις».
Το πρόγραμμα EPODE ακολουθεί τη Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας WHO για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία (DPAS), η οποία έγινε αποδεκτή το 2004, από 193 χώρες μέλη του Οργανισμού. Η στρατηγική αυτή προτείνει την ενιαία κινητοποίηση όλων των Φορέων για την πρόληψη των μη μεταδιδόμενων ασθενειών, με σκοπό τη δραστική αλλαγή του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση του πληθυσμού προς την υιοθέτηση πιο υγιεινών τρόπων ζωής.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου