Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Άνεργοι, Ανεργία και εξαγγελίες του Δήμου


Αγία Παρασκευή 29.3.2012

Με μια ανακοίνωση, που θέλει να κερδίσει εντυπώσεις, χωρίς όμως να δείχνει πως έχει γνώση των συνεπειών της στους άνεργους συνδημότες μας, εξαγγέλλεται  η σύσταση «Δικτύου Αντιμετώπισης της Ανεργίας στην πόλη μας», από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής. Αυτό γίνεται κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, αλλά και από την βούληση της Δημοτικής Αρχής να παρέμβει με κάποιο τρόπο στο πρόβλημα της ανεργίας.
Χωρίς, από ότι φαίνεται, να έχει προηγηθεί συζήτηση με τα έμπειρα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, να ενημερωθεί για τις δυνατότητες, αλλά κυρίως τα εργαλεία που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος μας για να βοηθήσει τους ανέργους, προχώρησε σε εξαγγελίες.
Με επίκληση την ανάγκη ποσοτικής και ποιοτικής καταγραφής της ανεργίας στην πόλη μας, καλεί τους ανέργους να «δηλωθούν» στο δήμο, υποσχόμενος την επανένταξη στην αγορά εργασίας, που όλοι οι άνεργοι επιζητούν.
Είναι φανερό πως με αυτή την εξαγγελία διολισθαίνει στο επικίνδυνο μονοπάτι των υποσχέσεων χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Ακόμα χειρότερα, δημιουργεί προσδοκίες σε μια κοινωνική ομάδα που βιώνει την εξουθενωτική κατάσταση της ανεργίας.
Οι δυνατότητες του δήμου είναι και συγκεκριμένες και περιορισμένες. Είναι αυτές με τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια, η Κοινωνική Υπηρεσία, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αντιμετωπίζει τους ανέργους που προσφεύγουν σ’ αυτήν.
Τους προσφέρει ατομική ψυχολογική υποστήριξη για την ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης. Τους παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες «δια βίου μάθησης» για την απόκτηση και άλλων δεξιοτήτων και τους βοηθά να συντάξουν ένα σωστό βιογραφικό για την αξιοποίηση όλων των προσόντων τους. Παράλληλα τους ενημερώνει για τα προγράμματα απασχόλησης που ανακοινώνει ο ΟΑΕΔ και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Όλα αυτά, παρ’ ότι είναι σημαντικά, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ΑΝΕΡΓΙΑ, που σήμερα έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα της χώρας. Σαν τέτοιο μόνο η πολιτεία διαθέτει τα εργαλεία για την αντιμετώπισή της.
Ο ρόλος του δήμου γίνεται  ιδιαίτερα σημαντικός, στο βαθμό που ιεραρχήσει ως μείζον το πρόβλημα και αναζητήσει Κοινοτικά και Κρατικά προγράμματα για την ανεργία, τα οποία να αναλάβει να τα υλοποιήσει ως άμεσος ή έμμεσος αποδέκτης μαζί με άλλους φορείς. Επίσης να διεκδικήσει προγράμματα «δια βίου μάθησης» και επαγγελματικής επανακατάρτισης, αλλά και να αξιοποιήσει προγράμματα που προσφέρει η Γ.Γ.Νέας Γενιάς.
Ο μοναδικός όμως σύμβουλος που είχε την γνώση να αναζητήσει προγράμματα και να συντάξει Τεχνικά Δελτία «έφυγε», χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή αν και ποιος έχει αναλάβει να τον αντικαταστήσει και να κάνει την δουλειά που του είχε ανατεθεί. Μάλλον κανένας.
Ακόμα και στην περίπτωση, που κάποιο τέτοιο πρόγραμμα εργασίας καταφέρει να αναλάβει ο Δήμος να το υλοποιήσει, η πρόσκληση θα πρέπει να απευθυνθεί σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ. Η ενημέρωση μόνο των ανέργων που έχουν γραφτεί  στις λίστες του δήμου, αποτελεί πράξη καταδικαστέα και δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί πως αποτελεί μεροληπτική συμπεριφορά.
Είναι γεγονός πως η ΑΝΕΡΓΙΑ αποτελεί την ακραία μορφή προσωπικής και κοινωνικής απόγνωσης και η δημοτική αρχή πέρα από ανέξοδες εξαγγελίες θα πρέπει να  διασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή, ενισχύοντας την αποδεκατισμένη Κοινωνική Υπηρεσία με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό,  να αναζητήσει και να υλοποιήσει ακόμα και τα πιο μικρά προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων από όπου και αν προσφέρονται.
Και αυτά δεν εξαγγέλλονται. Πραγματοποιούνται και προσφέρονται στους άνεργους της πόλης χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
http://gavrasmichael.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου