Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Για την φωτογραφία του επί χούντας δήμαρχου Παπαγιάννη


Από τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του ΔΣ, η δική μου πρόταση για την ανάρτηση της φωτογραφίας του πρώην κοινοτάρχη και δήμαρχου επί Χούντας Γεωργίου Παπαγιαννη

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Συνεδρίαση 1η
Της 11ης Ιανουαρίου 2012
Ημέρα: Τετάρτη και ώρα: 20.00

ΘΕΜΑ 3ο

"Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ανάρτηση ή μή της φωτογραφίας του διατελέσαντος Προέδρου της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής και Δημάρχου αυτής κατά τη διάρκεια της Επταετίας Παπαγιάννη Γεωργίου" έπειτα από την υπ' αριθμ. 50984/29-12-2012 αίτηση του Επικεφαλής του Δημοτικού Συνδιασμού "Κώστας Κουβόπουλος Αγία Παρασκευή - Νέα Εποχή -Αδέσμευτη Νέα Πόλη" κ. Κ. Κουβόπουλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. στ' του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
(Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κ. Κουβόπουλος).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γαβράς.
ΓΑΒΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι συγκλίνω κι εγώ στις προτάσεις των συναδέλφων. Δηλαδή, η ιστορία δεν παραβιάζεται, δεν αναιρείται. Οτι έχει γίνει ως ιστορικό γεγονός είναι δεδομένο και δεν υπόκειται σε καμία αμφισβήτηση. Αρα λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός υπήρξε Δήμαρχος στην Αγία Παρασκευή. Σε μία περίοδο ήταν εκλεγμένος, στην άλλη μία περίοδο ήτανε διορισμένος.
Το καλύτερο, για να υπάρχει κι εδώ μέσα και μία ιστορική πληροφοριακή στον όποιον μπαίνει σε αυτό το χώρο, να προστεθεί μία ταμπέλα σε κάθε έναν από τους εικονιζόμενους στις φωτογραφίες, που να λέει πότε ήταν Δήμαρχος ο καθένας, γιατί κι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο σ' αυτό που μπαίνει εδώ πέρα, και στην προκειμένη περίπτωση του κ. Παπαγιάννη να γραφτεί, ότι από το '64 μέχρι το '67 ήταν εκλεγμένος, από το '67 μέχρι το '70 τόσο ήτανε διορισμένος από τη δικτατορία.
Είναι δύο περίοδοι της ζωής του. Μπορεί κάποιος άλλος από τους εικονιζόμενους να ήτανε κι αυτός δύο περιόδους εκλεγμένος κι υπάρχει. Μπορεί να φαίνονται λοιπόν διακριτά, ότι ο άνθρωπος ο άλλος υπήρξε εκλεγμένος δύο περιόδους. Η περίοδος '67 - '74 είναι μία ιστορική πραγματικότητα για τη χώρα μας. Δεν αναιρείται κι έχει τα χαρακτηριστικά που της δίνει ο καθένας από εμάς κι έχει δικαίωμα να της δίνει ο καθένας όποια χαρακτηριστικά θέλει.
Με αυτή την έννοια λοιπόν εμείς καταγράφουμε την ιστορία κι ο καθένας κάνει την αξιολόγηση που θέλει ο ίδιος για τον εαυτό του.
……………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει άλλος να δευτερολογήσει; Ορίστε κ. Γαβρά. Επί προσωπικού είναι το θέμα; Ορίστε κ. Γαβρά. Ενα λεπτό κ. Γαβρά, ορίστε.
ΓΑΒΡΑΣ: Είναι εμφανές ότι τοποθετούμε σε διαφορετικό πλαίσιο την ενέργεια τη συγκεκριμένη. Η ενέργεια η συγκεκριμένη δεν είναι τιμητική. Είναι ιστορική. Αναφερόμαστε ιστορικά στο ποιοί διετέλεσαν Δήμαρχοι. Δεν τιμούμε με την έννοια την τιμητική. Με αυτήν την έννοια κάνουμε αξιολόγηση. Αξιολόγηση κάνει ο καθένας μόνος του και δεν υπάρχει συλλογική αξιολόγηση.
………………………………………………………….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αν επιμείνει ο κ. Γαβράς δεν υπάρχει θέμα. Ωραία. Λοιπόν, εντάξει κ. Γαβρά.
ΓΑΒΡΑΣ: Η δεχόμαστε την ιστορικότητα της ανάρτησης, ή δεχόμαστε την αξιολογική τοποθέτηση. Εάν δεχόμαστε την ιστορικότητα, θα πρέπει να συμπληρωθεί και με τις περιόδους που ο καθένας διετέλεσε Δήμαρχος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Γαβρά, το είπατε. Είναι και σαφές και διάβασα και τη δήλωση. Ορίστε κ. Γιαννακόπουλε.
…………………………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ ησυχία. Θα μπεί η πρόταση του κ. Γαβρά, η οποία πρόταση του κ. Γαβρά λέει, ανάρτηση της φωτογραφίας του διατελέσαντος Προέδρου της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής και επιπλέον, αναγραφή των ημερομηνιών όλων των διατελεσάντων Προέδρων και Δημάρχων. Αυτό είναι η πρόταση του κ. Γαβρά. Σωστά κ. Γαβρά;
Και παρακαλώ πάρα πολύ άλλη φορά, μόνο αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει την πρόταση μπορούν να πουν αν είναι σωστή ή όχι. Δεν μπορεί τρίτος να λέει για την πρόταση κάποιου αν είναι σωστή ή όχι. Λοιπόν, αυτή είναι η πρόταση του κ. Γαβρά. Ψηφίζουμε επί της προτάσεως του κ. Γαβρά. Ορίστε. Παρακαλώ ησυχία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εμείς προτείναμε σήμερα να μπεί μόνο η πρόταση, μόνο μία πρόταση. Εντάξει ρέ παιδί μου, να πώ τί προτείναμε. Να το ξαναπώ. Προτείναμε να μπεί η πρόταση της ανάρτησης της φωτογραφίας του Γιώργου του Παπαγιάννη ως διατελέσαντος Προέδρου της Κοινότητος.
Σε δεύτερη φάση θα το δούμε, θα το εξετάσουμε και πολιτικά, και θα το δούμε προσεχώς, μήπως μπεί μία πινακίδα για όλους, που να λέει τις χρονολογίες με τα ονόματα όλων. Μία, πότε διετέλεσε ο καθένας. Να το δούμε προσεχώς, να το εξετάσουμε. Αρα, γι' αυτό είπα να μήν υπάρξει η πρόταση του κ. Γαβρά και να υπάρξει μόνο πρόταση αυτή. Καμία άλλη και μετά να το εξετάσουμε, μήπως μπεί μία πλάκα για όλους, με τις ημερομηνίες δίπλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, το Προεδρείο αποφασίζει τα εξής και τελειώνουμε. Θα ψηφιστεί πρώτα η πρόταση του εισηγητή και μετά η πρόταση του κ. Γαβρά, ως διατελέσαντος Προέδρου της Κοινότητος της Αγίας Παρασκευής. Αυτό δεν είναι ψήφισμα, ώστε να ψηφιστεί πρώτα η αντιπρόταση.
Λοιπόν, μετά από συζήτηση με την κ. Φωτεινού και την κ. Γάκη, συμφωνήσαμε ότι θα ψηφιστεί πρώτα η πρόταση του κ. Κουβόπουλου και μετά του κ. Γαβρά. Παρακαλώ, δεν δέχομαι άλλη επί της διαδικασίας. Επί της προτάσεως του κ. Κουβόπουλου. Η κ. Δάβαρη Ναί, ο κ. Παναγόπουλος Ναί, η κ. Παπαδοπούλου Ναί, η κ. Καψοκεφάλου Ναί, ο κ. Λέκκας Ναί, ο κ. Ησαίας Ναί, ο κ. Κωστόπουλος Ναί, η κ. Αμπράμπη Ναί, ο κ. Τσιαμπάς Ναί, ο κ. Κωνσταντακόπουλος Ναί, ο κ. Σάρκουλας Ναί, ο κ. Παύλου Ναί, ο κ. Καζάκος Λευκό, η κ. Μουχτούρη Ναί, η κ. Πανουσοπούλου Ναί, ο κ. Μουστόγιαννης Ναί, ο κ. Γιαννακόπουλος Ναί, η κ. Δημητρίου Ναί, ο κ. Γαβράς Οχι, ο κ. Σιδέρης Ναί, ο κ. Βλάχος Ναί, ο κ. Αλεξόπουλος Οχι, ο κ. Κουβόπουλος Ναί, ο κ. Τσιμπουκάκης Οχι, ο κ. Γκιζιώτης Οχι, η κ. Αντιπρόεδρος Ναί, ο Πρόεδρος Ναί, η κ. Φωτεινού Ναί.
Λοιπόν, επί της προτάσεως του κ. Γαβρά. Οι δύο προτάσεις είναι διλημματικές. Ετσι; Η κ. Δάβαρη Οχι, ο κ. Παναγόπουλος Οχι, η κ. Παπαδοπούλου Οχι, η κ. Καψοκεφάλου Λευκό, ο κ. Λέκκας Οχι, ο κ. Ησαίας Οχι, ο κ. Κωστόπουλος Οχι, η κ. Αμπράμη Οχι, ο κ. Τσιαμπάς Λευκό, ο κ. Κωνσταντακόπουλος Οχι, ο κ. Σάρκουλας Οχι, ο κ. Παύλου Οχι, ο κ. Καζάκος Λευκό, η κ. Μουχτούρη Λευκό, η κ. Πανουσοπούλου Λευκό, ο κ. Μουστόγιαννης Λευκό, ο κ. Γιαννακόπουλος Ναί, η κ. Δημητρίου Ναί, ο κ. Γαβράς Ναί, ο κ. Σιδέρης Λευκό, ο κ. Βλάχος Λευκό, ο κ. Αλεξόπουλος Ναί, ο κ. Κουβόπουλος Οχι, ο κ. Τσιμπουκάκης Οχι, ο κ. Γκιζιώτης Οχι, η κ. Αντιπρόεδρος Ναί, ο Πρόεδρος Λευκό, η κ. Φωτεινού Λευκό.

.........................................................................

Μετά από αυτή τη Συνεδρίαση η παράταξη του κ.Γκιζιώτη προέβη σε καταγγελία όσων ψήφισαν την πρόταση του δήμαρχου Ζορμπά, αγνοώντας την καταψήφισή της από την πλευρά μου καθώς και την κατάθεση ξεχωριστής πρότασης που κατέθεσα και καταψηφίστηκε.
Στην επόμενη Συνεδρίαση ανέπτυξα ΔΗΛΩΣΗ την οποία και παραθέτω κατωτέρω:


Καταγγελία για την ανάρτηση της φωτογραφίας του Παπαγιάννη

Επειδή ο θόρυβος από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναρτηθεί η φωτογραφία του Παπαγιάννη που διετέλεσε κοινοτάρχης πριν το 1962 και διορισμένος από την χούντα δήμαρχος συνεχίζεται, με κυρίαρχο στοιχείο τον λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση, υποχρεώνομαι να τοποθετηθώ μια και στην διαδικασία του Δημ.Συμβουλίου κατέθεσα ξεχωριστή πρόταση και όσον αφορά το σκεπτικό και όσον αφορά την τελική πρόταση η οποία στη τελική ψηφοφορία καταψηφίστηκε.
Η διαφορά της δημοκρατίας από τις μονοδιάστατες πολιτικές αντιλήψεις, είναι ο σεβασμός των απόψεων, της διαφοράς των αποχρώσεων και των διαφοροποιήσεων.
Οι μονοδιάστατες πολιτικές αντιλήψεις αντίθετα θεωρούν τα πάντα πως είναι είτε «άσπρο είτε μαύρο», ή από την άλλη πλευρά όπως λέει ο λαός «άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος όλοι οι σκύλοι μια γενιά». Ιστορικά αυτές οι αντιλήψεις έχουν πάρει συγκεκριμένες μορφές και έχουν καταδικαστεί ως αποτυχημένες.
Έτσι και τώρα, εκτός από την αυθαίρετη ερμηνεία και παραποίηση των πρακτικών και της τελικά ψηφισθείσας απόφασης, αγνόησαν τις διαφοροποιήσεις και την ουσία της διαφορετικής πρότασης που κατέθεσα και τις «τσουβάλιασαν» και τις δυο μαζί καταδικάζοντάς τες.
Η πρόταση της πλειοψηφίας, παρ’ ότι θεωρητικά μπορεί να έχει μια βάση, πρακτικά αναιρείται μια και όπως μπορεί να διαπιστώσει ο επισκέπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν φαίνεται πουθενά πως η αναρτημένη φωτογραφία  του εκλιπόντος  Παπαγιάννη αντιστοιχεί στον εκλεγμένο κοινοτάρχη της Αγίας Παρασκευής και όχι στο διορισμένο από την δικτατορία δήμαρχο της πόλης.
Αυτό ήταν και το τέχνασμα ή αλλιώς το «φύλλο συκής» το οποίο η πλειοψηφία επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να κρύψει τις προθέσεις της.
Η πρόταση που κατατέθηκε από μένα και που προέβλεπε την τοποθέτηση ξεχωριστής πινακίδας κάτω από όλες τις φωτογραφίες με τις χρονολογίες που ο καθένας διετέλεσε κοινοτάρχης ή δήμαρχος, αποκάλυπτε ακριβώς αυτό που είχε συμβεί. Ο Παπαγιάννης διετέλεσε κοινοτάρχης της πόλης πριν το 1962 και διορισμένος δήμαρχος από την χούντα (1967-1973) και οι ξεχωριστές πινακίδες αποκάλυπταν αυτό ακριβώς που η πλειοψηφία δεν ήθελε να φανεί.
Όσον αφορά την άλλη πλευρά, την άλλη αντίληψη, είναι προφανές πως σπεκουλάρει και προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πάνω στο αντιχουντικό πνεύμα του λαού. Είναι γνωστές πρακτικές με προσωρινά κέρδη, αλλά καταδικασμένες ιστορικά.
Η πρότασή μου είχε ως βασικό σκεπτικό πως η ιστορία δεν μπορεί να αναιρεθεί ως γεγονός, μπορεί όμως να δεχθεί αξιολογήσεις θετικές και αρνητικές. Ενώ επίσης είναι πλέον κοινή γνώση πως λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του «δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει».
Το ιστορικό γεγονός λοιπόν είναι πως ο Παπαγιάννης διετέλεσε κοινοτάρχης Αγίας Παρασκευής πριν το 1962 και διορισμένος δήμαρχος από την χούντα (1967-1973). Και αυτό δεν μπορούν και δεν πρέπει να το κρύψουν από την πόλη. Μια πόλη που είδε τον πληθυσμό της να αυξάνει ραγδαία από την δεκαετία του 80 και έπειτα και όπως είναι φυσικό ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία της.
Καταγγέλλω λοιπόν πως η καταψήφιση της πρότασής μου είχε σαν στόχο την παραποίηση και την απόκρυψη της ιστορικής πραγματικότητας.

Αγία Παρασκευή 22.2.2012

Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου