Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ένας χρόνος μετά…

Αγία Παρασκευή 30.10.2011

Σχεδόν ένα χρόνο από την εκλογική ήττα, βρισκόμαστε εδώ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην παράταξή μας. Σε προηγούμενες συναντήσεις μας, είχαμε μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης, είχαμε αναφερθεί στην καταγραφείσα αποστασιοποίηση κοινωνικών ομάδων από την παράταξή μας, στην διαπίστωση πως ακόμα και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακή, που θεωρήθηκε σημαντική επιτυχία, είχαμε χάσει 1000 συνδημότες μας από την προηγούμενη εκλογή του 2006.
Όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, συζητήσαμε όλοι μας με φίλους και άλλους δημότες για να αποκαλύψουμε και να καταγράψουμε τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν αρκετούς ψηφοφόρους μας στην αποστασιοποίηση από μας την δεύτερη Κυριακή.

Η ευθύνη της ηγετικής ομάδας

Κοινός παρανομαστής όλων των απόψεων που καταγράφηκαν είναι η απόδοση ευθύνης στην ηγετική ομάδα. Από τον καθένα της αποδίδονται πολλά και διαφορετικά, για την προεκλογική εκστρατεία και συμπεριφορά, για την πολιτική προσώπων και στελεχών κ.λ.π. Επίσης, μια σειρά ενεργοί δημότες, ακόμα και στελέχη που στρατεύθηκαν μαζί μας ως υποψήφιοι και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το όχημα για την αναζωογόνηση και διεύρυνση της παράταξης, αρνούνται να συστρατευθούν με την ίδια ηγετική ομάδα.
Η άρνηση να γίνει αποδεκτό από την ηγετική ομάδα, πως η ήττα στις Δημοτικές Εκλογές και η απώλεια του Δήμου, από την παράταξη «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή» δεν είναι αποτέλεσμα μόνο αριθμητικών συγκυριών, αλλά αντίθετα οφείλεται στη μείωση της αποδοχής και της εμβέλειας της παράταξης στην πλειοψηφία των δημοτών, οδηγεί αναπόφευκτα σε μια σειρά αποτυχημένες ενέργειες, που περιχαρακώνουν ακόμα περισσότερο την παράταξη και την οδηγούν στην συρρίκνωσή της.


Το ξεπέρασμα της κρίσης

Για το ξεπέρασμα της κρίσης λοιπόν προτείνεται από τον πρώην δήμαρχό μας, Βασ.Γιαννακόπουλο
•    η Οργανωτική Ανασυγκρότηση των οργάνων της Παράταξης με όσα από τα στελέχη μας έχουν παραμείνει κοντά μας.,
•    η βελτίωση της αντιπολιτευτικής μας δραστηριότητας και εν τέλει
•    η ενεργός παρουσία μας ως παράταξη στα δημοτικά της πόλης.
Η τακτική αυτή δεν είναι άγνωστη, ακολουθήθηκε το 2002 με τα καλά αποτελέσματα στις ε-κλογές του 2006. Όμως το 2011 δεν είναι 2007. Έχει μεσολαβήσει μια τετραετία άσκησης δημαρχιακών καθηκόντων που καθιστά την σύγκριση αδύνατη, μια και πρόκειται για ανόμοιες, διαφορετικές καταστάσεις.

Η οργανωτική ανασυγκρότηση

Και για μεν την οργανωτική ανασυγκρότηση, μέσα από διαδικασίες μειωμένης αντιπρο-σωπευτικότητας, χωρίς την παρουσία όσων είχαν διαφωνήσει κατά καιρούς με τις επιλογές της ηγεσίας, η «παράταξη» οδηγείται στην συγκρότηση «οργάνων», που ανεξάρτητα από την θέληση των προσώπων που τα αποτελούν, δεν έχουν την δυνατότητα να ανασυγκροτήσουν και να ανασυνθέσουν το τοπίο σε ενιαία ΠΑΡΑΤΑΞΗ με προοπτική την διεκδίκηση της ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ στον ευρύ χώρο του αυτοδιοικητικού κινήματος.
Η πρόταση να φτιάξουμε τα όργανα, να κυλήσει ο καιρός και σε 1-2 χρόνια ανάλογα πως θα εξελιχθούν οι καταστάσεις θα δούμε τι θα κάνουμε, είναι μια πρόταση που όχι μόνο την παράταξη με την ευρεία της διάσταση δεν ωφελεί, αλλά ούτε και τα στελέχη που θα συμμετάσχουν στα όργανα καταξιώνει.
Η προσδοκία πως η φθορά του σημερινού δήμαρχου Βασ. Ζορμπά θα είναι τέτοια που ο κόσμος θα αναπολήσει τις δικές μας όμορφες και καλύτερες μέρες,  είναι χωρίς πολιτικό υπόβαθρο.

Η αντιπολιτευτική δραστηριότητα

Για την αντιπολιτευτική μας δραστηριότητα υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις για την ορθό-τητα της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής. Το βασικό μοτίβο και επιδίωξη της Ηγετικής Ομάδας είναι η ανάδειξη της διαπίστωσης πως «η σημερινή δημοτική αρχή που μας κατηγορούσε για διαφθορά ακολουθεί την ίδια πολιτική με μας, πράγμα που αποτελεί απόδειξη της ορθής πολιτικής και της χρηστής διαχείρισης της δικής μας θητείας».
Όπως όμως έχω γράψει σε ένα τελευταίο κείμενο που έχει δημοσιευθεί το διακύβευμα και το ζητούμενο στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι αναγκαστικά  η διαφάνεια και η κακοδιοίκηση. Οι δημότες βάζουν επιτακτικά στο τραπέζι την πραγματική λειτουργία των Δήμων και όσα καταμαρτυρούνται σε βάρος τους από την Τρόικα μέχρι τον τελευταίο πολίτη.
Έχει γίνει πλέον αποδεκτό και συζητιέται παντού πως στους δήμους υπάρχουν φαινόμενα κακοδιοίκησης. Μπορεί να ισχυριστεί κανένας πως τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν στον δικό μας δήμο; Αν λοιπόν αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος η Ηγετική μας Ομάδα που έχει θητεύσει στο Δήμο αρκετές τετραετίες δεν το βλέπει, τότε μην ψαχνόμαστε γιατί δεν πάμε καλά.
Η ηγετική μας ομάδα δεν μπορεί να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στον Ζορμπά, γιατί θα πρέπει πρώτα να κάνει αυστηρή αυτοκριτική στην δική της θητεία και αντιπολίτευση τελικά στον εαυτό της. Η σημερινή συμπεριφορά του Ζορμπά, σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά, αποδεικνύει τουλάχιστον την ανοχή του αν όχι την αδυναμία του να ελέγξει τα φαινόμενα κακοδιοίκησης του Δήμου μας.

Η εναλλακτική συνθετική πρόταση

Ο χώρος βρίσκεται σε κρίση και δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο να είναι διασπασμένος, ούτε να μονοπωλείται από μια οργανωμένη ομάδα.
Παραμένω και είμαι πολύ προσεκτικός σ’ όσα λέω και γράφω, ακριβώς γιατί υπολογίζω όλο αυτό τον κόσμο που παραμένει στο χώρο μας, κουβαλώντας τις πικρίες του και τους ενδοια-σμούς του. Διακριτικά όσο και φωναχτά διαφοροποιούμαι από επιλογές και αποφάσεις, ακροβατώντας στην κυριολεξία.
Είμαι ο τελευταίος που θα απαρνηθεί και θα καταδικάσει την περασμένη τετραετία στο σύνολό της, εισπράττοντας το κόστος αυτής της επιλογής. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω μοναδικές παρουσίες σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, αλλά και αμφιλεγόμενες πλευρές. Μοναδικές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για την αναζήτηση εναλλακτικής συνθετικής πρότασης, που θα ενώσει τον χώρο και θα τον οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και την προοπτική σοβαρής παρουσίας στα Δημοτικά πράγματα της Αγίας Παρασκευής.
Η ομαλή μετεξέλιξη της παράταξης και η ανάδειξη της επόμενης πρότασης από αυτή, διασφαλίζει πως το θετικό έργο της περασμένης τετραετίας δεν θα απαξιωθεί από μια αδιέξοδη αντιπολιτευτική διάθεση.
Η ηγετική ομάδα θα πρέπει να αποδεχθεί πως αν δεν βγεί από αυτή την παράταξη η εναλλακτική λύση που απαιτούν οι καταστάσεις, αυτή θα την δώσει η ζωή έξω από αυτήν.
Η διαμόρφωση μιας άλλης πρότασης έξω από την παράταξη, υποχρεωτικά θα δικαιο-λογήσει την αναγκαιότητα της ύπαρξής της εστιάζοντας στα αρνητικά της τετραετίας και θάναι πιο σκληρή από αυτά που λιγότερο είπε και περισσότερο υπενόησε ο σημερινός δήμαρχος Βασ.Ζορμπάς για «διαφθορά που συνάντησε σε κάθε συρτάρι του Δήμου».
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και περισσότερο αυτοί που βρίσκονται στην ηγεσία της παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου