Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

«Διαβούλευση», ένα ανέκδοτο*

Καινοφανείς αντιλήψεις, θεωρήσεις και ερμηνείες για την έννοια της «διαβούλευσης» αποτυπώθηκανε δια χειλέων Δημάρχου στο Δημ.Συμβούλιο. Με αφορμή την διαδικασία διαμόρφωσης του νέου Οργανισμού του Δήμου, η νέα Δημοτική Αρχή επέλεξε να εφαρμόσει την «διαβούλευση», περιορίζοντάς την σε μια συζήτηση των ιδίων μόνο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο ρόλος που επιφυλάσσεται από τον Δήμαρχο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως δηλώθηκε από τον ίδιο στην Συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου στις 20.6.2011, αποτυπώνεται στην φράση «θα ενημερωθείτε και θα λάβετε το κείμενο 10-15 μέρες πριν την ψήφιση για να εκφράσετε τις απόψεις σας».
Και αυτό το ονομάζουν «διαβούλευση»!!!
Γίνεται έτσι απόλυτα φανερό και αποκαλυπτικό, για το πώς έχουν κατά νου να διοικήσουν και να διαμορφώσουν την οργάνωση του νέου Καλλικρατικού πλέον Δήμου. Ο Δήμος χρειάζεται έναν Οργανισμό που να ξεπερνάει την θητεία της σημερινής διοίκησης και να προδιαγράφει τις δυνατότητες παρακολούθησης των εξελίξεων στην κοινωνία και των σημερινών απαιτήσεων. Έναν Οργανισμό που θα έπρεπε να είναι προϊόν επεξεργασίας από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου, όλοι μαζί και από κοινού, στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού σχεδίου οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου.
Αντί για αυτή τη συνθετική διαδικασία, η σημερινή πλειοψηφία επιλέγει την προκρούστια και σχηματοποιημένη λογική του δίπολου πλειοψηφίας-μειοψηφίας. Είναι μια διχαστική-αντιπαραθετική λογική και αντίληψη, που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στα σημεία και τις απαιτήσεις των καιρών, ούτε και προάγει την απαιτούμενη συνεργασία όλων των δυνάμεων για το καλό του Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα καιρός να αναθεωρηθεί αυτή η άποψη και να κληθούν όλες οι δυνάμεις να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που και αυτοί έχουν τις δικές τους εμπειρίες και απόψεις.

Αγία Παρασκευή 21.6.2011
 
Μιχάλης Γαβράς

*Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ αρ.φυλ.228/24.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου