Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Εγκατάσταση στο νέο Δημαρχείο Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Α.Ε.Α.-AED)

5.12.2010
 
Με την εγκατάσταση την Δευτέρα 5.12.2010 στο νέο Δημαρχείο Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Α.Ε.Α.-AED), ο Δήμος μας πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων δημόσιων χώρων στην Ελλάδα, που διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό. Είναι μια πρωτοβουλία του προέδρου των Δημοτικών Ιατρείων Μιχάλη Γαβρά με την οποία δηλώνεται το ενδιαφέρον των Δημοτικών Ιατρείων για την ασφαλέστερη λειτουργία του Δήμου μας, την προστασία της υγείας των εργαζομένων, αλλά και των προσερχομένων δημοτών.
Με την βοήθεια του Δημοσθένη Αβραμίδη, εξειδικευμένου Καρδιολόγου πιστοποιημένου εκπαιδευτή στην Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και των Μαρίνας Χρύσου και Δήμητρας Τανάγρα, Επισκεπτριών Υγείας των Δημοτικών Ιατρείων, ομάδα εργαζομένων στον Δήμο εκπαιδεύτηκαν εθελοντικά και απέκτησαν την ικανότητα χρησιμοποίησης του Απινιδωτή. Προγραμματίζεται βέβαια η ετήσια επανεκπαίδευση των εθελοντών και η αναζήτηση και άλλων εργαζομένων που θέλουν να εκπαιδευτούν στην χρήση του απινιδωτή και στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση.
Παράλληλα έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχα Σεμινάρια και έχουν εκπαιδευτεί στην χρησιμοποίηση του απινιδωτή αρκετές ομάδες δημοτών που αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την εγκατάσταση και σε άλλα σημεία της πόλης μας Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED) είναι μια συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα που να χρειάζεται απινίδωση (ηλεκτροσόκ), τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητά του. Οι φορητοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, καθώς καθοδηγούν τον χρήστη με ηχητικές οδηγίες, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μάχη εναντίον του αιφνιδίου καρδιολογικού θανάτου «κερδίζεται ή χάνεται» μέσα στα 3-5 λεπτά μετά την ανακοπή, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με μαλάξεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή, αλλά και τη χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά, δηλαδή απινίδωση. Μάλιστα το 60% των ανακοπών αναστρέφεται με απινίδωση.
Η έλλειψη πρώτων βοηθειών στους δημόσιους χώρους στη χώρα μας και κυρίως εξωτερικών απινιδωτών, έχει ως αποτέλεσμα να επιβιώνει σήμερα μόνο το 5% όσων υφίστανται κάποιο καρδιακό επεισόδιο, αφού οι πρώτες βοήθειες πρέπει να δοθούν αμέσως στον πάσχοντα - αν περάσουν τέσσερα λεπτά από την επέλευση της καρδιακής ανακοπής, θα νεκρωθεί ο εγκέφαλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου